Hitelesített vérnyomásmérő

Hitelesített vérnyomásmérő

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi is az a hitelesített vérnyomásmérő. Pedig vérnyomásmérő vásárlás előtt nem árt ismerni ezt a kifejezést sem. Tehát íme egy kis gyorstalpaló ezekről az eszközökről.

Mint ismeretes, a vérnyomásmérők lényege, hogy annak használója otthoni körülmények között, állandó orvosi ellenőrzés nélkül is bármikor megbizonyosodhasson arról, hogy fontosabb egészségügyi értékei rendben vannak e. Persze ez csak úgy jöhet létre, ha az ember egy minőségi vérnyomásmérőt vásárol, mégpedig olyat, ami precízen méri a vérnyomásértékeket (mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást, továbbá fontos, hogy képes legyen a pontos pulzusvizsgálatra is). Hiszen amennyiben a készülék nem valós eredményeket szolgáltat, a tájékoztatás fals lesz, vagyis félrevezeti az eszköz a használóját. Ez pedig akár veszélyes is lehet. Hiszen, ha a készülék alulmér, akkor a használó – tudtán kívül – kezeletlen hipertóniában szenvedhet, akár hosszú ideig is. Ami egészségromláshoz, és akár halálhoz is vezethet.

Vagyis amennyiben a leendő vérnyomásmérő-használó új eszközt vásárol, jó, ha előnyben részesíti a hitelesített vérnyomásmérőket, melyek lényege, hogy magas minőséget képviselnek, hiszen pontosságukat független hitelesítésnek, más szóval bevizsgálásnak vetik alá. A gyártók a precíz mérést többnyire szúrópróbaszerű analízisekkel igazolják. Ma már számos helyen megvásárolhatók a hitelesített termékek, de sok esetben vásárlás során kell kérnünk a bevizsgálást a kiválasztott készülékhez. Persze érdemes élünk ezzel a lehetőséggel annak érdekében, hogy biztosak lehessünk eszközünk precizitásában.

Persze attól, hogy valaki ilyen eszközt választ, még nem jelenti azt, hogy a precíz mérés a készülék teljes élettartama alatt garantált. A vérnyomásmérők pontoságát ugyanis rendszeres alkalmazás esetén két-három évente minden esetben ellenőrizni szükséges. Illetve a legkisebb felmerülő kétség esetén bármikor javasolt ennek elvégzése. (Fontos megjegyezni, hogy a vizsgálathoz a készülék minden tartozékára szükség van, így a vérnyomásmérő-tulajdonosnak azokat is át kell adnia az ellenőrzés időtartamára!) Ez a bevizsgálás többnyire a forgalmazónál történik, illetve annak szervizében, de lehetőség van más független laborban is abszolváltatni az ellenőrzést. A vérnyomásmérők pontosságának tesztelése összetett folyamat. Első körben elvégzik annak vizsgálatát, hogy az adott készüléknél van-e eltérés a tényleges és a jelzett értékek között, illetve, ha van, akkor mekkora annak mértéke. Ezt a folyamatot hiteles bevizsgáló készülékkel végzik. Amennyiben az eltérés mértéke több +/- 4 Hgmm-nél, akkor a készüléket kalibrálni kell. A kalibrálás során a differenciát csökkentik a megengedett határérték alá. Így a készülék újra pontos értékeket abszolvál majd.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a vizsgálatot érdemes elvégeztetni, hiszen a használó csak így bizonyosodhat meg arról, hogy vérnyomásmérője valóban pontos eredményeket ad-e számára. És hogy mindez mennyibe kerül? Többnyire, amennyiben garanciális eszközről van szó, a kalibrálás térítésmentes. Viszont nem garanciális vérnyomásmérő kalibrálása esetén fizetni kell a munkáért. És azt is érdemes figyelembe venni, hogy mindez időigényes folyamat, általában két hét, amíg ez a folyamat lezárul.

Persze attól, hogy egy vérnyomásmérő hitelesített, vagy frissen kalibrált, még születhetnek vele fals értékek. Ez pedig a legtöbb esetben a nem megfelelő használatból adódik. Például a pontos eredmények érdekében a használónak érdemes helyes testhelyzetet felvennie (ülő pozíció, talpak a talajon, alkar szívmagasságban), alkalmazás közben nem szabad ennie, innia és beszélnie, továbbá mérés előtt nem ajánlott a dohányzás, valamint az alkohol-, és kávéfogyasztás sem. És persze többek között az sem mindegy, hogy a mérés milyen napszakban történik.

Mi innen tájékozódtunk

Ajánlott cikkek