Domain név kereső

Domain név kereső

A domain név kereső használatával egyértelművé válhat, hogy a választott domain foglalt-e, vagy szabad. Sok esetben nem érdemes halogatni az ellenőrzést, ajánlott az ötlet megszületése után azonnal megvizsgálni a név állapotát. Ezzel ugyanis megelőzhetjük a felesleges örlődést, és megspórolhatjuk magunknak azt az időt, amit azzal töltünk, hogy előre örülünk, milyen szuper kis domain nevet találtunk ki (még azelőtt, hogy leellenőriztük volna annak állapotát). Hiszen az roppant bosszantó tud lenni, ha a nehezen kitalált (minden elvárásunknak és az összes hivatalos kritériumnak megfelelő) név foglalt. A kutatást ilyenkor előről lehet kezdeni. Persze nem kell minden esetben. Hiszen több lehetőség is van arra nézve, ha a keresés számunkra negatív eredménnyel zárul. Vagy találunk egy másik végződést, mellyel a rendszer engedélyezi a regisztrációt, vagy további karakterekkel tűzdeljük meg az előzetesen kifundált nevet. Amennyiben egyik lehetőség sem kedvező, még egy opcióban bízhatunk. Ez pedig nem más, mint az, hogy a rendszer által foglaltnak jelzett nevet megpróbáljuk megszerezni magunknak. Ennek azonban nem árt ismerni a menetét (ha ugyanis tisztában vagyunk a folyamattal, jóval gyorsabban és hatékonyabban tudunk sikert elérni).

Szóval amennyiben a domain név kereső használata után kiderül, hogy a kiszemelt név sajnos foglalt, a hivatalos domain regisztrátornál lehetőség van a domain jelenlegi tulajdonosának, illetve az ő adatainak a megtalálására. Ehhez nem kell mást tenni, mint rá kell kattintani arra az ikonra, mely elirányít ezen információkhoz. Ezt követően a captcha oldalára érkezünk, ahol a négyzetben látható karaktereket kell a keretbe írnunk. Erre azért van szükség, mert a rendszer így ellenőrzi, hogy nem robottal van-e dolga. Amennyiben a másolás sikeres volt, el is érkezünk a domain adatainak lapjához. Itt pedig megtalálhatunk minden szükséges információt ahhoz, hogy eljussunk a jelenlegi tulajhoz. Például itt láthatjuk a domain használójának nevét, címét, telefonszámát (emellett a névszervereket, a módosítás, regisztrálás és lejárat dátumát, a regisztrátor URL-ét, nevét, címét és elérhetőségét is). Ezek alapján már biztosan fel tudjuk venni a kapcsolatot a tulajdonossal (ráadásul van konkrét link is, melyre kattintva azonnal megkezdhető a kapcsolatfelvétel a tulajjal), és elkezdhetjük az alkudozást a vágyott domain megszerzéséért. Persze korántsem biztos, hogy az alku sikeresen lezajlik, hiszen lehet, hogy a jelenlegi tulaj egyáltalán nem is akarja eladni a domain nevet. De még ha nem is sikerül megszerezni a domaint, legalább mindent megtettünk annak érdekében, hogy ez megvalósulhasson. Persze az is előfordulhat, hogy az adás-vételre mégiscsak sor kerül (például, ha a tulaj egyébként is eladásra szánta a nevet). Ez pedig óriási sikerélményt jelenthet az új tulajdonosnak.

Természetesen, ha az alku nem sikeres, nincs mit tenni, új nevet kell keresni. Tehát a folyamat kezdődhet előről. Újra végig kell gondolni, hogy melyik az a domain név, ami képes átadni mindazon lényeges információkat, melyeket a választott név képvisel. A névnek ugyanis tükröznie kell azon termékeket, szolgáltatásokat, melyeket a domain tulajdonosa nyújtani tud a felhasználók számára. Emellett pedig arra is figyelni kell, hogy az lényegretörő, rövid és értelmezhető legyen, illetve, hogy használata ne ütközhessen semmiféle műszaki, jogi vagy adminisztrációs akadályba. Amennyiben pedig úgy véljük, sikerült újra megtalálni a számunkra optimális nevet, megint használnunk kell a domain név keresőt, hiszen csak ennek a rendszernek a segítségével tudhatjuk meg száz százalékosan, hogy az adott név foglalható e vagy sem. Tehát újra be kell gépelni a megadott helyre a választott nevet, és meg kell nyomni a keresés gombot. Ezután már csak meg kell várni az eredményt. Amennyiben ez a keresés szintén negatív kimenetellel zárul a számunkra, a teljes folyamatot meg kell ismételni. Egészen addig, míg nem sikerül egy olyat találni, melynek lefoglalásához a rendszer szabad utat ad.

Mindenkinek sok sikert a domain kereséséhez. (+1 tanács: sosem szabad feladni, előbb-utóbb rábukkan az ember a legjobb megoldásra!)

Mi innen informálódunk

Ajánlott cikkek